جدول اشتال به طور کلی با ارائه مشخصات مهندسی و ابعادی به ویژه گشتاورهای خمشی که حول محورهای Y و x هستند، کمک شایانی به مهندسان عمران جهت محاسبه و انتخاب بهترین پروفیل میکند. یکی از مهمترین فاکتورهای تصمیم گیری در ساخت سازههای فولادی استفاده از کالاهایی مثل تیرآهن، میلگرد، ورق شیروانی و غیره است که از نظر اقتصادی به صرفه باشند. حال، جدول اشتال این فرصت را در اختیار مهندسین میگذارد تا با بررسی های موشکافانه به کمک اطلاعات موجود در این جدول طبق محاسبات صورت گرفته بهترین انتخاب را به هدف ساخت استاندارد یک سازه فلزی انجام داد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با اهمیت و نحوه محاسبه انواع پروفیل ها آشنا کنیم.
نحوه استفاده از جدول اشتال تیرآهن
مهندسین ابتدا با تعیین پروفیل مورد نظر خود باید مشخصات آن را از جدول اشتال استخراج کنند. سپس، ابعاد استاندارد یک تیرآهن یا هر پروفیلی را باید محاسبه کرد. این ابعاد شامل ارتفاع جان تیرآهن (h)، عرض بال (b)، ضخامت جان (s) و ضخامت جان بال (t) شده که به عنوان مهمترین پارامترهای اولیه جهت آغاز کار در نظر گرفته میشود.
چراکه در انتخاب ابعاد مورد نظر تمامی فاکتورهای فوق برای تعیین مشخصات مکانیکی، رفتارهای تیرآهن در برابر فشارهای اعمال شده و غیره اهمیت مییابند. یک مهندس کاربلد با استخراج اطلاعات مورد نظر از جدول اشتال بهترین گزینه اقتصادی را برای ساخت یک سازه انتخاب میکند.
تاریخچه جدول اشتال تیرآهن
مارتا اشتال بورگر در بهبهه تنش های موجود در اروپا بین کشورهای صنعتی نظیر آلمان، انگلیس و فرانسه طرحی را برای ساخت پروفیل های مورد نیاز کشور آلمان طبق استانداردهای لازم با کمترین هزینه مطرح نمود. در این طرح که در نهایت به چاپ یک کتاب انجامید، تمامی اطلاعات مورد نیاز از جمله ضخامت، چگالی، استاندارد های پروفیل، عرض بال، ارتفاع و غیره ذکر شدند. چاپ این کتاب در سال 1938 به مراحل نهایی خود رسید و جدولی متشکل از اطلاعات فوق در آن گرداوری شد.
فرمول محاسبه وزن پروفیل آهن
در این کتاب یک فرمول جهانی به ثبت رسیده است که طبق آن میتوان وزن تمامی پروفیل های مورد نظر را محاسبه نمود.
۲*(طول (w) + عرض(H)) * ضخامت (T) * طول شاخه (L) * (چگالی آهن) ۷٫۸۶ = وزن
در فرمول فوق همانطور که میبینید باید جاهای خالی را با اعداد مورد نظر پر کرد تا به وزن مورد نظر دست یافت. البته، نرم افزارهای زیادی طراحی شدهاند که به راحتی هر چه تمام تر مانند ماشین حساب وزن پروفیل های مختلف را محاسبه میکنند. تنها کافیست ارقام مورد نظر را درون فرمول های پیشفرض قرار داد و به جواب نهایی رسید.
مهمترین جداول اشتال تیرآهن
جدول اشتال تیرآهن IPB
جدول شماره 1:
جدول شماره 2:
جدول شماره 3:
جدول اشتال تیرآهن LNP
جدول شماره 1:
جدول شماره 2:
جدول شماره 3:
جدول اشتال تیرآهن CPE
جدول شماره 1:
جدول شماره 2:
جداول فوق همگی استاندارد بوده و یک مهندس باتجربه باید بتواند به خوبی از آنها برای انتخاب یک سازه اقتصادی و مقرون به صرفه استفاده کند. بهترین کار در زمان خرید مقاطع فولادی مختلف از جمله انواع ورق رنگی، تیرآهن، ورق سیاه، نبشی، قوطی، میلگرد و غیره اقدام به تهیه جدول اشتال مربوط به آن محصول می باشد، چون هر تولید کننده دارای استاندارد های ساخت خاصی است که در نهایت روی کیفیت محصولات تاثیر می گذارد.