آلومینیوم عنصری شیمیایی است که بسیار نرم و سفید بوده و به عنوان سومین عنصر فراوان در پوسته زمین یافت میشود. این فلز از قابلیت چکشپذیری برخوردار بوده و دارای چگالی پایینی است. البته، به دلیل واکنشپذیری بالای این عنصر فلزی، نمیتوان آن را به طور خالص عرضه کرد و باید با اعمال تغییراتی شیمیایی، موجبات استفاده آن را در صنایع مختلف فراهم کرد. سنگ بوکسیت و سنگهای معدنی محل پیدایش فلز آلومینیوم هستند که معدنچیان آن را از دل این سنگها استخراج میکنند.
کاربرد ورق آلومینیوم
به دلیل آن که آلومینیوم در برابر اکسید هوا بسیار مقاوم است، بسیاری از صنایع آن را به عنوان یک محصول کاربردی و حیاتی به کار میبرند. وزن پایین و انعطافپذیری آن نیز مزید علت شده است تا میلیونها محصول مختلف در جهان حداقل مقداری آلومینیوم در آنها به کار برده شود. از مهمترین موارد مصرف آلومینیوم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- متالوژی: آلومینیوم به همراه سایر عناصر شیمیایی نظر منگنز و مس به دلیل مقاومت بالا در برابر فرسودگی و زندگزدگی برای بستهبندی کالا، بدنه خودرو، مصالح ساختمانی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
- صنایع هوافضا: آلومینیوم به دلیل وزن سبک و مقاومت بالا در برابر کشش، 55 الی 80 درصد از کل یک هواپیما را تشکیل میدهد.
- صنایع دریایی: بسیاری از قایقهای تندرو و کشتیهای غولپیکر از آلومینیوم ساخته میشوند؛ چراکه وزن کم این فلز موجب میشود تا قایق و کشتی به راحتی بر روی سطح آب باقی مانده و با سرعت بالایی حرکت کنند.
- انواع قوطی و بستهبندیها: به طور کلی، 90 درصد از قوطیهای کنسرو و بستهبندیها از ورقهای آلومینیومی ساخته میشوند. چراکه امکان بازیافت آنها پس از مصرف وجود داشته و هیچ آسیبی به محیط زیست وارد نمیکنند.
- سایر موارد استفاده: صنعت ساختمان، صنایع برق، انواع ماشینآلات صنعتی، باتری، اسلحه سازی، صنایع حمل و نقل و غیره.
وزن ورق آلومینیوم
وزن ورقهای آلومینیومی بستگی به ابعاد، ضخامت و همچنین چگالی آن دارد؛ به گونهای که هر چه ابعاد و ضخامت آن بزرگتر باشد به تبع وزن آن نیز بیشتر میشود. به فرض یک ورق آلومینیومی با طول 2000 میلی متر، عرض 1000 میلی متر و ضخامت 0.40 میلی متر برابر است با 2160 گرم که این مقادر بر اساس چگالی آلومینیوم یعنی 2.7 محاسبه شده است. برای آگاهی از نحوه محاسبه ورقهای آلومینیومی به ادامه مطلب توجه کنید.
محاسبه وزن ورق آلومینیوم
وزن آلومینیوم بر اساس یک فرمول جهانی و استاندارد محاسبه میشود. این فرمول نه تنها برای محاسبه آلومینیوم، بلکه برای تمامی آهنآلات و فلزات کاربرد دارد. همانطور که میدانید هر فلزی دارای یک چگالی مخصوص است. بنابراین برای محاسبه تمامی فلزها از فرمول زیر استفاده میکنیم:
طول * عرض * ضخامت * چگالی ورق = وزن ورق
به عنوان مثال، برای محاسبه یک ورق آلومینیومی با طول 2 متر، عرض 1 متر و ضخامت 1 میلی متر با توجه به چگالی 2.7 آلومینیوم طبق فرمول بالا به این جواب میرسیم:
2 * 1 * 1 * 2.7 = 5.4 کیلوگرم
با دانستن فرمول فوق میتوانید وزن دقیق هر فلزی را محاسبه کرده و جلوی کلاهبرداریها را بگیرید. متاسفانه بسیاری از ورقهای آلومینیومی دارای وزن تقریبی هستند و هرگز به رقم واقعی خود نزدیک نیستند. تصور کنید که یک کارخانه تنها 100 گرم از وزن هر ورق آلومینیومی را اعمال نکند، آنگاه یک سود هنگفت برای او از فروش هزاران تن آلومینیوم باقی میماند.