آهن آلات آهن تاپ
ورق گالوانیزه چیست

گالوانیزه یکی از متداول ترین روش ها برای محافظت از فلز در برابر خوردگی است.که شامل استفاده از یک پوشش نازک روی فلز پایه ضخیم تر است و به محافظت از محیط اطراف آن کمک می کند. دفعه ی بعد که سوار ماشین می شوید به علامت های خیابان و تیر برق ها توجه کنید. روی بسیاری از آنها لایه ی از رنگ مات نقره ایی است این نقره در حقیقت پوشش روی (زینک) است. برای مطلع شدن از قیمت ورق گالوانیزه 1 میلیمتر را می توانید به راحتی از طریق سایت آهن تاپ اقدام کنید.
خیلی ساده، گالوانیزه کردن ورق به آن خاصیت ضد خوردگی می بخشد، بدون پوشش رویی محافظ، این ورق به طور بالقوه اکسید می شود.

ورق گالوانیزه چیست

عملکرد ورق گالوانیزه

گالوانیزه به چند روش از ورق محافظت می کند. در مرحله اول، یک پوشش محافظ ایجاد می کند که ورق را از محیط اطراف محافظت کند. لایه ی روی از نفوذ آب و رطوبت و سایر مواد موجود در هوا که باعث خوردگی لایه ی فلز زیرین می شوند جلوگیری می کند. با خراش یافتن لایه روی، ورق گالوانیزه در معرض خوردگی قرار می گیرد.
گالوانیزه همچنین می تواند از طریق فرآیندی به نام "خوردگی گالوانیک" از ورق محافظت کند. خوردگی گالوانیک زمانی اتفاق می افتد که دو فلز از یک ترکیب الکتروشیمیایی متفاوت با یک الکترولیت موجود مانند آب شور در تماس با یکدیگر قرار بگیرند. بسته به ساختار اتمی فلز آند اگر به تنهایی استفاده شود با سرعت بیشتری خورده می شود و فلز کاتد در ترکیب با فلز آند، با سرعت کمتری دچار خوردگی می گردد. دلیل استفاده از روی برای گالوانیزه به دلیل این است که روی هنگام تماس با بسیاری از انواع مختلف فلزات، تمایل به آند بودن دارد. از آنجا که پوشش روی در تماس با فلز پایه معمولاً آند است، خوردگی فلز پایه یا کاتد را کند می کند.

عملکرد ورق گالوانیزه 

ورق گالوانیزه چگونه تولید می‌شود؟

تولید ورق گالوانیزه یک فرآیند صنعتی پیچیده است که به تولید ورق‌های فولادی با لایه گالوانیزه بر روی سطح آن ها منتهی می‌شود. این فرآیند عمدتا به دو مرحله اصلی تقسیم می‌شوددر ادامه، مراحل تولید ورق گالوانیزه را توضیح می‌دهیم:

  • تهیه ورق فولادی:

ماده اولیه این فرآیند عمدتا از ورق‌های فولادی با کیفیت تهیه می‌شود. این ورق‌ها ممکن است به صورت رول‌های فولادی باشند.

ابتدا، ورق‌ها به اندازه مورد نیاز برش می‌خورند تا به ابعاد نهایی برسند.

  • پیش‌آماده‌سازی سطح:

سطح ورق‌ها باید به دقت پیش‌آماده شود تا لایه گالوانیزه به خوبی بر روی آنچسبد.

این مرحله شامل پاکسازی و تمیزکاری سطح ورق‌ها از گرد و غبار، چربی و ذرات مضر دیگر است.

  • گالوانیزه کردن:

در این مرحله از یکی از روش های  مختلف برای گالوانیزه کردن ورق‌ها استفاده می‌شود

 پس از گالوانیزه کردن، ورق‌ها به خوبی خشک می‌شوند و لایه گالوانیزه به سطح ثابت می‌شود.

ورق‌های گالوانیزه بعد از پایان یافتن فرآیند گالوانیزه کردن برش می‌شوند و به ابعاد نهایی تنظیم می‌شوند، سپس بسته‌بندی می‌شوند و آماده به بازار عرضه می‌شوند.

ورق گالوانیزه چگونه تولید می‌شود؟

روش های مختلف گالوانیزه کردن ورق

چندین فرآیند مختلف برای گالوانیزه کردن ورق های فولادی وجود دارد:

  • گالوانیزه گرم

همانگونه از نام این فرآیند مشخص است در این روش ورق را در مایع گرم شده ی روی قرار می دهند. ابتدا ورق پایه باید به صورت مکانیکی یا شیمیایی تمیز شود، یا اطمینان حاصل شود که می توان پیوند با کیفیت بین ورق پایه و روکش روی ایجاد کرد. پس از تمیز کردن، ورق شسته می شود تا آن را از هرگونه اکسید باقیمانده که ممکن است پس از فرآیند تمیز کردن باقی بماند، خلاص کنیم. سپس ورق در یک حمام مایع روی گرم شده فرو رفته و پیوند متالورژیکی شکل می گیرد.
مزایای این روش اقتصادی بودن آن است. می توان آن را به سرعت و به شکل های پیچیده انجام داد؛ با این حال پوشش نهایی می تواند ناسازگاری نسبی با سایر فرآیندهای گالوانیزه داشته باشد. یکی از کاربردی ترین انواع ورق های گالوانیزه ورق 50 گالوانیزه است، قیمت ورق ۵۰ گالوانیزه در سایت آهن تاپ بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است.

  • پیش گالوانیزه

این روش بسیار شبیه به گالوانیزه گرم، اما در کارخانه فولاد انجام می شود، معمولاً روی موادی که از قبل دارای شکل خاصی باشند، انجام می شود. پیش از گالوانیزه شامل نورد ورق فلز از طریق یک فرآیند تمیز کردن مشابه با فرآیند گالوانیزه گرم شدن است. سپس این فلز از میان استخر آب گرم و مایع عبور داده می شود و دوباره مورد استفاده قرار می گیرد. ورق گالوانیزه 6 متری کاربردهای فراوانی دارد و از این رو با کسب مشورت از متخصصان می توانید آن را از سایت ما تهیه کنید. قیمت ورق گالوانیزه 6 متری در آهن تاپ بسیار مقرون به صرفه و مناسب است.

 

  • الکتروگالوانیزه کردن

بر خلاف روش های قبلی، الکترو گرمایش از استخر مذاب روی استفاده نمی کند. در عوض، این فرآیند از یک جریان الکتریکی در یک محلول الکترولیتی برای انتقال یون های روی بر روی ورق استفاده می کند. این شامل کاهش الکتریکی یون های روی با بار مثبت به فلز روی می شود که سپس روی مواد با بار مثبت قرار می گیرند. همانند فرآیند پیش گالوانیزه، الکتروگالوانیزه معمولاً به طور مداوم بر روی رول ورق فلز اعمال می شود. برخی از مزایای این فرایند، پوشش یکنواخت و ضخامت دقیق محافظ ها است. با این حال، این پوشش به طور معمول نازکتر از پوشش روی است.

این فرایند در ضدزنگ شدن ورق گالوانیزه و امکان استفاده از آن در محل هایی که در معرض رطوبت هستند را افزایش می دهد. شما می توانید برای اطلاع از قیمت ورق گالوانیزه سقفی و سایر انواع ورق های گالوانیزه با ما در آهن تاپ در ارتباط باشید.

انواع ورق گالوانیزه

ورق‌های گالوانیزه بر اساس روش تولید، ابعاد و عوامل دیگر، به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. در ادامه به بررسی انواع ورق گالوانیزه از جنبه‌های مختلف می‌پردازیم:

1-انواع ورق گالوانیزه از نظر شکل ظاهری:

در فرایند گالوانیزه کردن ورق فولادی، ناخالصی‌هایی مانند سرب می‌توانند منجر به ایجاد اشکال نامنظم روی سطح ورق شوند. این اشکال به نام گل (Spangle) شناخته می‌شوند و ورق‌های گالوانیزه بر اساس اندازه این گل‌ها، به سه دسته تقسیم می‌شوند:

گل درشت

گل ریز

بدون گل

بهتر است قبل از گالوانیزاسیون، ناخالصی‌ها از حوضچه روی مذاب خارج شوند.

انواع ورق گالوانیزه

2-انواع ورق گالوانیزه از نظر نوع پوشش:

ورق‌های گالوانیزه بر اساس نوع پوشش به دو دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

گالوانیزاسیون گرم: در این روش، ورق فولادی به‌طور کامل در حوضچه‌ای از روی مذاب غوطه‌ور می‌شود که منجر به ایجاد پوششی بادوام از فلز روی بر ورق می‌گردد.

گالوانیزاسیون سرد: در این روش، پوشش لایه فلز روی در دماهای پایین‌تر و از طریق یک محلول الکترولیتی به‌دست می‌آید. این روش معمولا پوشش یکنواخت و نازک‌تری تولید می‌کند.

3-انواع ورق گالوانیزه از نظر ضخامت:

ورق‌های گالوانیزه در ضخامت‌ها و ابعاد مختلفی تولید می‌شوند و در نتیجه وزن‌های متفاوتی نیز دارند. دو عامل مهم در این نوع دسته‌بندی عبارتند از:

ضخامت کل ورق: ورق‌های گالوانیزه در ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شوند.

کوتینگ ورق: قطر لایه روی پوشاننده سطح ورق که بر حسب گرم بر متر مربع بیان می‌شود.

در ایران، کوتینگ ورق معمولا بین 80 تا 150 گرم بر متر مربع است و ورق‌ها با ضخامت‌های 100، 180، 300 و 375 گرم به بازار عرضه می‌شوند. 

گالوانیزه سرد چیست

گالوانیزه سرد، به فرآیندی اطلاق می‌شود که در آن یک لایه محافظ از روی، بر سطوح فولادی یا آهنی اعمال می‌شود تا از خوردگی آنها جلوگیری کند. این روش معمولا با استفاده از رنگ‌های غنی از روی انجام می‌گیرد و سطح مورد نظر به راحتی با قلم‌مو یا اسپری، پوشش داده می‌شود.

گالوانیزه سرد در مقایسه با گالوانیزه گرم که در آن فلز فولادی به طور کامل در روی مذاب غوطه‌ور می‌شود، دوام کمتری دارد و به همین دلیل بیشتر در پروژه‌های کوچک استفاده می‌شود. مزیت اصلی گالوانیزه سرد، سهولت در استفاده و زمان خشک شدن سریع آن است که این ویژگی‌ها آن را برای کاربردهای موقتی و دکوراتیو مناسب می‌سازد. توجه داشته باشید که پوشش گالوانیزه سرد در برابر خراشیدگی و ضربه آسیب‌پذیر است و نمی‌تواند در شرایط سخت صنعتی و مکانیکی عملکرد خوبی داشته باشد.

گالوانیزه سرد چیست

گالوانیزه سرد عمدتا در مواردی مانند تعمیرات موقت یا محافظت از قطعاتی که تحت فشار نیستند، کاربرد دارد. در نتیجه، گالوانیزه سرد گزینه‌ای مناسب برای محافظت از فلزات در برابر خوردگی در شرایط عادی به شمار می‌آید؛ اما برای کاربردهای مهم و صنعتی، گالوانیزه گرم توصیه می‌شود.

لوله گالوانیزه چیست

لوله‌های گالوانیزه، لوله‌های فولادی هستند که با یک لایه پوشش روی برای محافظت در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی، پوشانده شده‌اند. این پوشش، به طور قابل توجهی طول عمر لوله را افزایش می‌دهد و مقاومت آن را در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، بارش و خاک‌های خورنده بهبود می‌بخشد. در فرآیند گالوانیزه کردن، لوله‌ها در یک حوضچه روی مذاب غوطه‌ور شده و یا با روش‌های دیگر پوشش داده می‌شوند تا از اکسید شدن لوله‌ها و آسیب‌های ناشی از محیط جلوگیری شود.

این لوله‌های گالوانیزه به دلیل مقاومت بالا و عمر طولانی، در تاسیسات آب و فاضلاب، سیستم‌های آبیاری و ساخت و ساز استفاده می‌شوند. با این حال، گالوانیزه کردن لوله‌ها می‌تواند باعث افزایش وزن آن‌ها شود و همچنین در صورت آسیب دیدن پوشش، خطر خوردگی فلز زیرین نیز وجود دارد. به همین دلیل، در انتخاب لوله‌های گالوانیزه، توجه به شرایط محیطی و نوع کاربرد بسیار مهم است.

تقسیم بندی ورق های گالوانیزه بر اساس روش تولید

ورق‌های گالوانیزه بر اساس روش تولید به چند دسته اصلی گالوانیزه گرم، گالوانیزه سرد(الکتروگالوانیزه) و گالوانیزه با پوشش پودری، تقسیم می‌شوند. این تقسیم‌بندی به نوع پوشش و فرآیند گالوانیزه کردن بستگی دارد. در ادامه به بررسی این دسته‌بندی‌ها می‌پردازیم:

گالوانیزه گرم: در این روش، ورق فولادی به طور کامل در یک حوضچه از روی مذاب غوطه‌ور می‌شود. این فرآیند باعث ایجاد یک لایه ضخیم و بادوام از روی بر سطح ورق می‌شود که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد. این نوع ورق‌ها معمولا برای کاربردهای صنعتی و در محیط‌های سخت استفاده می‌شوند.

گالوانیزه سرد (الکتروگالوانیزه): این نوع گالوانیزه به روش الکتریکی انجام می‌شود که در آن، فلز روی با استفاده از یک محلول الکترولیتی، به سطح ورق فولادی منتقل می‌شود. این روش به پوشش یکنواخت و نازکی از روی بر سطح ورق منجر می‌شود. این ورق‌های گالوانیزه برای پروژه‌های کوچک و در شرایط جوی مناسب، استفاده می‌شوند.

گالوانیزه با پوشش پودری: در این روش، پس از گالوانیزه کردن، ورق‌ها با یک لایه پوشش پودری رنگی پوشانده می‌شوند. این لایه علاوه بر زیبایی، مقاومت بیشتری در برابر عوامل محیطی نیز ایجاد می‌کند.

تقسیم بندی ورق های گالوانیزه بر اساس روش تولید

انواع ورق گالوانیزه صنعتی

ورق‌های گالوانیزه صنعتی به انواع زیر تقسیم می‌شوند:

ورق آهنی گالوانیزه:

ورق‌های آهنی گالوانیزه از ورق‌های آهنی تشکیل شده‌ که با یک لایه روی پوشش داده شده‌اند. این پوشش به افزایش مقاومت ورق در برابر زنگ زدگی، خوردگی و ضربات کمک می‌کند. این ورق‌ها در ضخامت ۰.۵ میلیمتر و با عرض‌های ۱ متر و ۱.۲۵ متر تولید می‌شوند. طول این ورق‌ها متفاوت بوده و در طرح‌های مختلفی مانند ذوزنقه‌ای، سفال، شادولاین و کرکره‌ای عرضه می‌شوند.

ورق فولادی گالوانیزه:

ورق فولادی گالوانیزه مشابه ورق آهنی گالوانیزه است؛ اما به جای آهن از ورق‌های فولادی ساخته می‌شود. این ورق‌ها دارای مقاومت بیشتری نسبت به ورق‌های آهنی هستند. ورق فولادی گالوانیزه نیز در ضخامت ۰.۵ میلیمتر و عرض‌های ۱ متر و ۱.۲۵ متر تولید می‌شود و در رنگ‌های مختلفی مانند آبی، قرمز، سبز، زرد، نارنجی و قهوه‌ای عرضه می‌گردد. طرح‌های این ورق نیز شامل شادولاین، کرکره، سفال و ذوزنقه است.

ورق گالوانیزه رنگی:

این نوع ورق به ورق گالوانیزه سقفی نیز معروف است و عمدتا در سقف‌های شیروانی و سقف سوله‌ها استفاده می‌شود. ورق‌های گالوانیزه رنگی همان ورق‌های گالوانیزه هستند که با یک لایه رنگ الکترواستاتیک پوشش داده شده‌اند. این پوشش به ورق‌ها زیبایی و دوام بیشتری می‌بخشد و آن‌ها را برای استفاده در صنعت و ساخت و ساز مناسب می‌سازد.

نوشتن دیدگاه